Hyra och hyressättning

Genom att du betalar din hyra varje månad ser vi till att du har ett tryggt boende som är lätt att trivas i. Vi underhåller fastigheten och utemiljön, ser till att du har fungerande kyl, frys och spis med mera. Om någonting inte fungerar i din lägenhet finns vi till för att hjälpa dig!

 

Betala din hyra enkelt och på det sätt som passar dig bäst

Betala din hyra enkelt och miljövänligt. Vi erbjuder nu flera olika alternativ till den traditionella pappersfakturan. 

Visst kan du lägga din tid på annat som är roligare? Betala din faktura så här istället:

- AUTOGIRO
Det allra enklaste alternativet. Pengarna dras automatiskt från ditt bankkonto sista bankdagen i månaden och du behöver aldrig bekymra dig över att du har glömt betala. Det enda du behöver tänka på är att det finns pengar på kontot när pengarna dras.

Beställ autogiro:
- Du anmäler enkelt autogiro digitalt och med signering via Mobilt BankID. Tjänsten sätts igång direkt och din hyra dras automatiskt och via autogiro nästkommande månad.
- Ring oss så skickar vi en blankett hem till dig.
- Ladda ner och skriva ut en blankett som du skickar till oss eller lämnar i Bobutiken. Ladda ner autogiroblankett

- E-FAKTURA
Vi erbjuder hyresavier via e-faktura. Ett mer miljövänligt alternativ och du slipper hålla koll på en fysisk pappersfaktura. Få fakturan direkt i din Internetbank och betala direkt - alla uppgifter finns automatiskt registrerade. Du anmäler enkelt e-fakturan direkt i din Internetbank - logga in och lägg upp e-faktura för Hässlehem. Dina fakturor hittar du sedan på Mina Sidor - enkelt och bekvämt och med omsorg om vår planet. Gå till Mina Sidor

 Fördelarna med autogiro är många och vår omtyckta medarbetare Pernilla har flera goda skäl till en enklare betalning av din hyra. 

”Autogiro är bra både för miljön och för att underlätta för dig själv. Enkelheten med att pengarna dras automatiskt varje månad är det många av våra hyresgäster som uppskattar”. 

Att anmäla autogiro är numera enkelt och kan göras digitalt med signering via Mobilt BankID. Föredrar du en fysisk signering? Ladda ner och skriv ut en blankett på vår hemsida som du skickar in till oss. Bekräftelse på din autogiroanmälan framgår sedan på din nästkommande hyresavi. 

”Det enda du behöver tänka på är att du behöver ha täckning på kontot när pengarna dras. Behöver du hjälp eller har du några frågor så hjälper vi på Bobutiken gärna dig. Välkommen att ringa oss under våra öppettider!”, avslutar Pernilla. 

 

Hyressättning

Hässlehems verksamhet bygger på intäkter från hyrorna. Största delen av intäkterna går till underhåll som exempelvis målning, takbyten, fasadrenovering samt driftskostnader som el, värme, vatten och sophämtning.

Tillsammans med Hyresgästföreningen, som företräder dig som hyresgäst, förhandlas hyrorna för Hässlehems lägenheter fram. Från och med den 1 januari 2016 har Hässlehem en ny hyressättningsmodell. Den nya modellen har tagits fram i samarbete med Fastighetsägarna Syd och Hyresgästföreningen. Den nya modellen ska ge en mer enhetlig och transparent hyressättning.

Syftet med modellen är att du som hyresgäst ska betala rätt hyra för din lägenhet. Det innebär att hyran sätts utifrån olika egenskaper och kvaliteter i fastigheten och lägenheten, samt det geografiska läget.

Tidigare har en fastighets byggnadsår haft stor betydelse för hyresnivån. Detta har medfört att två identiska fastigheter, med samma standard och läge, har olika hyresnivåer beroende på när husen är byggda. Orimliga skillnader i hyror har aldrig jämnats ut eftersom hyreshöjningarna har varit de samma över hela fastighetsbeståndet. Med den nya hyressättningsmodellen ska faktorer som lägenhetens storlek och standard, fastighetens standard samt bostadsområdet och dess läge avgöra hyresnivån.

Hyressättningsmodellen är alltså inte ett sätt att höja hyran, utan ett sätt att omfördela hyrorna så att du som hyresgäst betalar rätt hyra för din lägenhet i jämförelse med andra lägenheter.

 

Fyra faktorer styr hyressättningen
Hyressättningen utgår från de fyra följande faktorerna:

Lägenhetens storlek: storleken på lägenheten, dvs. hur många kvadratmeter den är på, har störst betydelse vid bedömning av hyran.

Lägenhetens standard: med standard i lägenheten menas köksstandard, badrumsstandard, golvbeläggningar samt eventuell tillgång till balkong och uteplats. Vid lägenhetsbedömningen har vi tagit hänsyn till de lägenheter där hyresgästerna själva betalar för uppvärmningen, dvs. kallhyra.

Fastighetens standard: här bedöms den tekniska kvaliteten för fastigheten, dvs. utemiljö, tvättmöjligheter, trygghet samt förrådsutrymme. Typen av hus är också en avgörande faktor. Exempelvis har ett radhus högre värde än en lägenhet i ett flerbostadshus.

Bostadsområde och läge: området som fastigheten ligger i samt det områdets attraktivitet värderas och har betydelse för hyressättningen. Det geografiska lägets betydelse har undersökts genom en enkätundersökning som invånare i Hässleholms kommun har fått besvara.


Omslaget på en broschyr med höghus på framsidan

Du hittar mer information i vår broschyr "Hej! Välkommen till oss."