Om du ska flytta

När du ska flytta är det många saker att tänka på, bland annat uppsägning av lägenhet, visning för ny hyresgäst och flyttstädning. Nedan har vi samlat information som kan vara viktig för dig att veta om du ska flytta. Har du några frågor? Välkommen att kontakta Bobutiken - vi hjälper dig gärna.

 

"Till dig som ska flytta" - med checklista och viktigt att tänka på


När du ska flytta är det en del att hålla reda på. Först och främst ska du säga upp ditt hyresavtal, men det finns även en hel del annat som du behöver ta hand om. I broschyren "Till dig som ska flytta" har vi sammanställt allt som behöver göras. Ta även hjälp av vår praktiska checklista så glömmer du inte något. Broschyr Till dig som ska flytta Ladda ner och läs mer


Så här går det till:


Säg upp ditt kontrakt

När du ska säga upp ditt hyresavtal måste du göra det skriftligt. Uppsägningstiden för en lägenhet är tre månader beräknat från det nästkommande månadsskiftet när du säger upp din lägenhet.

Om du till exempel säger upp din lägenhet den 21 april börjar uppsägningen att gälla från och med den 1 maj. Avtalet upphör då att gälla tre månader framåt, med andra ord den 31 juli. Glöm inte att säga upp avtal för garage eller bilplats i samband med uppsägning av lägenhet.

Om en hyresgäst avlider har dödsboet rätt att säga upp lägenheten med en månads uppsägningstid (innevarande månad räknas inte).


Visning av lägenhet
När du har sagt upp din lägenhet lägger vi ut den som en ledig lägenhet här på hemsidan. Enligt hyreslagen är du skyldig att visa lägenheten för de personer som får erbjudande om att flytta in efter dig. De tar kontakt med dig för att komma överens om en lämplig tid för visning.


Flyttstädning
När du flyttar tar du med dig alla dina tillhörigheter som du har haft i lägenhet, förråd och eventuell balkong/uteplats samt garage. Efter att du har tömt din lägenhet och de andra utrymmena ska du flyttstäda. Lägenheten ska vara ren och fräsch så att nästa hyresgäst kan flytta in utan ytterligare städning. Senast klockan 10.00 på dagen då ditt hyreskontrakt upphör ska lägenheten vara godkänd enligt städning och avflyttningsbesiktning. När du lämnar in din skriftliga uppsägning får du en checklista som du kan följa vid städningen.


Din lägenhet ska besiktigas
Senast två veckor före att du ska flytta ska du ha bokat tid för besiktning av din lägenhet. Du gör detta genom att kontakta Bobutiken. Om du bor på Gärdesvägen eller Trebackalånggatan i Hässleholm ska du kontakta fastighetsskötarna på tel. 0735-10 86 40 (telefontid måndag och torsdag kl. 07.00-09.00) för att boka besiktningstid. Vid besiktningen ska lägenheten vara helt tömd och utstädad. Om den inte är det blir du debiterad en avgift utifrån SABO:s riktlinjer för tömning, magasinering och städning.

Vid besiktningen bör du eller ett ombud medverka. Du får alltid en kopia av besiktningsprotokollet, även om du inte kan närvara. All utrustning som tillhör lägenheten såsom dörrar, hatthyllor och gardinbeslag ska finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du har fått bruksanvisningar för lägenhetsutrustning, exempelvis för spis, mikrovågsugn, kyl och frys, ska du lämna kvar dessa till nästkommande hyresgäst. Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten blir du ersättningsskyldig. Tänk på att lägenhetsförråd och garage ska vara tömda och utstädade, även om du inte har använt utrymmena.Grått höghus i flera våningar med grönområde och gräsmatta

Kompanivägen, HässleholmLås och nycklar
När du flyttar ska du lämna tillbaka samtliga nycklar. Du lämnar nycklarna i samband med avflyttningsbesiktningen. Om nycklarna inte lämnas in i tid blir du skyldig att betala kostnaden för byte av låscylinder.


Adressändring
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post ska du beställa det hos Svensk Adressändring - mer information hittar du på deras hemsida. 

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnummer i ditt kontrakt eller på ditt postfack eller ytterdörr.Flytt av el, bredband och telefon
Tänk på att teckna ett elabonnemang på din nya adress. Kom även ihåg att flytta ditt internetabonnemang och eventuellt telefonabonnemang. Kontakta dina leverantörer för att göra detta.


Hemförsäkring
Det är viktigt att du ändrar din hemförsäkring så att den gäller för din nya bostad. Kontakta ett försäkringsbolag för mer information.

 

 


Tack för att du valde att bo hos oss!

Vi önskar dig stort lycka till med din nya bostad och hoppas att vi ses igen någon gång i framtiden. Vill du ställa dig i vår bostadskö igen? Det löser du enkelt här


En man och en kvinna står och tittar kärleksfullt på varandra utanför ett höghus i röd puts