Eld med lågor mot svart bakgrund

På den här sidan finns information om brandskydd samt vad du som hyresgäst kan göra för att förebygga och hantera brand i ditt hem och din fastighet.

 

Vill du läsa mer om brandskydd? Kolla in information hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB),  Brandskyddsföreningen och Hässleholms kommun.


Undvik brand hemma

De vanligaste brandorsakerna i ett hem är elektriska fel, brand vid matlagning och levande ljus. För att förhindra brand och att olyckan är framme är det en del saker som du kan tänka på:

• Lämna aldrig levande ljus obevakade och glöm inte att släcka dem när du går hemifrån
• Ställ aldrig levande ljus, blommor eller liknande på TV, stereo eller DVD
• Stäng av TV:n med strömbrytaren, lämna den inte i standby-läge
• Dra alltid ur kontakten direkt när du har använt kaffebryggare, strykjärn eller brödrost
• Om olyckan skulle vara framme, släck med vatten eller brandsläckare
• När du steker eller friterar mat bör du alltid ha ett lock nära till hands att kväva eventuell eld med. Försök inte att släcka brinnande fett eller olja med vatten!
• Stäng av tvätt-, tork- och/eller diskmaskin innan du går och lägger dig eller går hemifrån
• Rengör filtret till köksfläkten regelbundet

Om det börjar brinna

Om du upptäcker att det brinner hos någon av dina grannar och trapphuset är rökfyllt ska du stanna i din lägenhet, gå inte ut i trapphuset! Larma 112. Du är säkrare i din lägenhet än i trapphuset där den giftiga röken finns. Räddningstjänsten hjälper dig om du behöver komma ut. Lägenheten fungerar som en brandcell och kan hålla röken ute en viss tid.

Om det brinner i din lägenhet och du inte kan släcka själv ska du utrymma lägenheten och stänga dörren efter dig. Branden och den giftiga röken sprider sig inte lika fort ut i trapphuset då. Larma 112!


Håll trapphus och loftgångar fria

Trapphuset är en viktig utrymningsväg. Räddningstjänst och sjukvårdspersonal måste komma fram. Därför är det förbjudet att använda trapphuset som förvaringsutrymme. Alla saker som placeras i trapphuset tar Hässlehem hand om, exempelvis barnvagnar, cyklar, dörrmattor och dörrkransar.

Använd aldrig hiss om du känner röklukt eller om du vet att det brinner någonstans.


Förvaring i förråd och garage

Det är förbjudet att ha brandfarliga gaser och vätskor i förråd, garage eller cykelförråd med tanke på brandrisken. Ingenting får heller förvaras i utrymmen utanför förråden. Prata med fastighetsskötaren på ditt område för att höra om det finns tillåtna förvaringsutrymmen för moped och motorcykel i din fastighet.


Branddörrar ska hållas stängda

Branddörrar som är stängda ska alltid hållas stängda. De branddörrar som är uppställda med magnet ska kunna stängas utan problem. Tänk på att det är absolut förbjudet att blockera en branddörr. Se även till att alla dörrar eller stängda när du lämnar källare eller vind och håll utrymningsvägar fria.
Omslaget på en broschyr med höghus på framsidan
Du hittar mer information i vår broschyr "Hej! Välkommen till oss."