Temperatur och ventilation

Termostat på element

Som hyresgäst hos Hässlehem kan du till viss del själv reglera temperaturen i din lägenhet via termostaten på elementen. Den maximala temperaturen är dock satt till 20-21 grader. Det är den värmekomfort som ingår i din hyra.

 

Tips när du upplever att lägenheten är för kall

När det blir kallt ute, särskilt vid snabba temperaturomslag, kan det ta tid innan värmesystemet anpassar sig. Ett kallt element behöver inte betyda att det är något fel, det är temperaturen i rummet som är viktig. Nedan kommer några värmande tips som kan bidra till en behagligare inomhustemperatur.

 

- Tänk på hur du möblerar! Placera inte möbler eller tjocka gardiner framför ett element eftersom det hindrar värmen från att sprida sig i rummet. Om elementen blir förtäckta kan deras mätare tro att det redan är tillräckligt varmt och de kan då ge ifrån sig mindre värme. 

- Håll fönsterventilerna öppna, då förbättras luftkvaliteten. Om det är väldigt kallt ute kan du stänga ventilerna till hälften.

- Vrid på elementets termostatvrede fram och tillbaka ett antal gånger. Det kan nämligen vara så att ventilen kan ha fastnat i ett stängt läge under sommaren. Vrid det sedan i fullt öppet läge.Hur varma elementen känns är inte avgörande för när en hyresvärd måste agera. Elementen kan upplevas som kalla även fast de avger värme. 

Om du ändå tycker att det är kallt kan du mäta temperaturen i din lägenhet. Du mäter genom att placera en vanlig termometer mitt i rummet och cirka 60 centimeter ovanför golvet. Lägg inte termometern i ett fönster, mot en yttervägg eller direkt på golvet. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta Bobutiken.

Observera - hyreslagen reglerar inte hur varmt du som hyrsegäst ska ha det i sin lägenhet. Istället tittar vi på och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer:
Inomhustemperaturen ska ligga mellan 20-23 C. Under normala väderförhållanden ska inomhustemperaturen inte ligga under 18 C. Vid extrema väderförhållanden gäller inte rekommendationerna. 


Tips när du upplever att lägenheten är för varm

De allra flesta tycker att sommar, sol och värme är något positivt. Dessvärre kan det bidra till att din lägenhet blir varm under sommarmånaderna. Om du är besvärad av värmen kan du prova något av tipsen nedan.


- Använd persienner eller mörka och täta gardiner

- Vädra kvälls- eller nattetid då temperaturen är lägre. Försök, om möjligt, att skapa drag genom lägenheten.

- Håll eventuella ventiler i lägenheten öppna

- Tänk på att datorer och elapparater alstrar värme

- Använd gärna en bords- eller golvfläkt

 

Ventilation och ventiler

För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt är det viktigt att du har ventilerna i lägenheten öppna. Om de är öppna byts all luft i din lägenhet ut flera gånger per dag med hjälp av gemensamma fläktar som forslar ut luften via ventilationsdon. Skulle ventilerna däremot vara stängda eller tilltäppta tar sig luft in genom brevinkast eller som kallras genom fönstren. Det blir lätt undertryck i lägenheten och ventileringen går inte runt. Dessutom har elementen svårt att värma upp den typen av luftinsläpp vilket gör att du vintertid kan få en lägre inomhustemperatur än nödvändigt. Lika viktigt som att släppa in frisk luft via fönsterventiler, lika viktigt är det att ventilationen kan släppa ut luft. Därför behöver ventilerna rengöras med jämna mellanrum. Gör så här för att rengöra ventilerna:


1. Dammsuga ventilerna rena från damm
2. Torka med fuktad trasa och eventuellt lite diskmedel

 

Vädring

Ibland behöver du komplettera ventilationssystemet genom att vädra din lägenhet. Här följer några tips på hur du vädrar smart:

- Låt dörren till badrummet stå öppen efter bad eller dusch

- Även när du har tvättat eller har kläder på tork behöver badrumsdörren stå öppen

- Öppna inte köksfönstret vid matlagning, öppna istället ett fönster så långt ifrån köket som möjligt

- Vintertid gör du klokt i att vädra med tvärdrag under korta perioder istället för att konstant vädra genom att låta ett fönster stå på glänt

 

Köksfläkt

Du bör rengöra fettfiltret i köksfläkten minst en gång i månaden. Matfett och damm samlas i filtret vilket gör att ventilationen inte fungerar som den ska. För att rengöra filtret kan du diska det i ljummet vatten och med milt diskmedel alternativt i diskmaskinen.

Omslaget på en broschyr med höghus på framsidan
Du hittar mer information i vår broschyr "Hej! Välkommen till oss."